..og Sølve bar tungt

16.12.2024

Det ble en bratt høst for Sølve og meg i år. Med ryggoperasjon på meg og mye arbeid på Sølve, var vi usikre på hvor mange lam vi skulle foredle til fenalår og pinnekjøtt. Det ble 80 mot fjorårets 100 og vi var veldig spente på hvordan vi skulle få dette til å henge i hop. Når man som bonde ikke får lov til å støvsuge inne, er det en del arbeid man ikke får gjort ute også. Da julemarkedene begynte ut over høsten ble det mye pakking, bæring og ikke minst ensidige arbeidsstillinger. På julemarkedet på Varatun i Sandnes plasserte vi en campingstol langs veggen rett ved kundestrømmen og jeg fikk en del lange blikk fra både folk og arrangører når jeg sank ned i den. Da gjaldt det å smile pent! Det gikk bra med logistikken rundt bæring og rigging. Sølve bar tungt, jeg lett. 

 Det ble julemarked på Varatun, Utstein Kloster, Hjelmeland og Humlefabrikken. Kjekke møteplasser for matglade og snakkesalige folk. I skrivende stund er vi utsolgt for pinnekjøtt, spekepølser og saft. Det vil si hvis man ikke regner med de siste fem Geitramssaftene vi har igjen. Det å lage saft av "ugress" har vært en udelt positiv opplevelse. Folk synes det er spennende og så smaker det sommer da. Spesielt gøy er det viss det er andre som vet noe om disse plantene i tillegg til det vi har lest oss til. Som at Mjødurt ble brukt som aspirin i svært gamle dager i tillegg til mjød da. Den blomsten bør man finne og lukte på på sommeren fordi ingenting lukter som den. En blanding av honning og mandler. 

Fenalårene våre selger seg selv, i år som i fjor. Nå har vi tre igjen. Der er det Tor Åge Hunseid sin kunnskap som slår inn. Fenalår er en kunst. De skal ikke saltes for mye eller for lite, de skal ikke tørkes for lite eller for mye. Når lårene er i forskjellig størrelse blir dette til et håndverk som ikke mange klarer å gjøre like bra som Tor Åge. Pinnekjøtt er ikke like vanskelig å få til, men vanskelig nok. Vi er glade for at kunder kjøper igjen. De ringer, sender melding og e-post. Nytt av året er nettbutikken også som vi har knyttet til direktelevering eller postsendinger. Hvem vet hva 2025 bringer. Kanskje får vi på plass en betalingsløsning for nettsiden etterhvert. 

Vi ønsker alle kunder og samarbeidspartnere en god jul. Smaken av Ryfylke lager god mat av pinnekjøttet vårt, Spar på Hjelmeland, Randøy landhandel og Ryfylke bakeri avd Årdal har fortsatt noe pinnekjøtt igjen. Bondens marked og Reko-ringen i Ryfylke og Stavanger/Sandnes er viktige salgsarenaer for oss. Der treffer vi andre engasjerte produsenter også og det er gøy! Vi takker også Hjelmeland kommune som tilrettelegger for lokalprodusentene i kommunen. En av de fineste førjulsopplevelsene våre er på Humlefabrikken på Hundvåg. Har du ikke vært der enda har du noe å se frem til. Aller sist går takken til Årdals sprekeste pensjonist, Harald, som har kjørt til Vikedal på vinterføre og båret sekker med pinnekjøtt for oss. 

Da gjenstår det bare å minne om at pinnekjøttet skal vannes ut i minst 24 timer og at man kan fryse fenalåret når man er lei av det. Man kan også lage god gammeldags ertesuppe på fenalåret. En pakke gule erter i bløt over natten. Et halvspist fenalår i bløt over natten. Kok til mørt dagen etter. Tilsett gulrøtter i biter. Middag til mange! Billig, bærekraftig og godt.